Messiah: voor kerk & theater én voor op de fiets

Met de herinneringen aan de reeks Allerzielen concerten nog vers in het geheugen kijk ik vooruit naar Messiah. Charles Jennens de man die naar eigen zeggen destijds Händel overhaalde om een Messiah te schrijven schreef aan een vriend:
I hope he will lay out his whole Genius and Skill upon it, that the Composition may excel all his former Compositions, as the Subject excels every other Subject.
Tot op de dag van vandaag mogen wij ons erover verheugen dat het inderdaad zo is gegaan. Händel componeerde geniale muziek die er samen met het onderwerp, dat inderdaad alle andere overstijgt, voor zorgt dat Messiah ons nu na 277 jaar nog onverminderd ontroert.
Händel schreef Messiah voor uitvoeringen in het theater. Dat heeft destijds wel tot enige discussie geleid: was dit heilige onderwerp wel geschikt voor het theater? Het antwoord is natuurlijk ‘ja’. Het zou onzinnig zijn om dit onderwerp ‘dat alle andere overstijgt’ alleen in kerken te willen behandelen. Nu al – een maand voor datum – golft de muziek door mijn binnenste. Zoals het eerste deel van Messiah doordrenkt is van hoop en verwachting, zo zijn mijn dagen nu doordrenkt van de haast kinderlijke voorpret.
Comfort Ye hoor ik steeds op verschillende manieren gezongen terwijl ik mijn fiets in de stalling zet op het station. I know that my redeemer liveth hoor ik in de supermarkt. Blessing and Honour, Glory and Power be on to Him hoor ik in gedachten van de gevels in de Breestraat weerkaatsen. Muziek voor kerk en theater met een onderwerp dat alle andere overstijgt en elke luisteraar aanspreekt.
Mis het niet. Wij spelen en zingen voor u in Utrecht, Amsterdam, Zwolle, Groningen, Rhenen en Leiden.