Matthäus Passion zonder dirigent Bij De NPU

Voor u staan tien zangers met om hen heen en achter hen twee orkesten. Twee kwartetten van sopraan, alt, tenor en bas helemaal vooraan, en iets verder naar achteren Christus en Evangelist, midden in het ensemble.
Ze zingen u toe. Ze zingen elkaar toe. Ze zingen over liefde en schuld, over pijn, verdriet en rust.
De twee kwartetten zingen samen als koren en soms doet een van hen een stap naar voren en zingt dan een solo steeds in samenspraak met wisselende instrumenten.
Er is geen dirigent. Of misschien beter: ik leid de uitvoering wel vanaf de eerste viool, maar ik wijs telkens een andere dirigent aan. Dat volgt uit de muziek; wie zingt voert aan, wie meespeelt ondersteunt. Niemand volgt. We doen het samen. Het is een collectief van solisten dat u het verhaal vertelt. Iedereen telt.
Sinds wij drie jaar geleden begonnen met uitvoeringen van de Matthäus in deze bezetting ben ik steeds meer overtuigd geraakt van de kracht van deze opzet. Dat komt natuurlijk voor een belangrijk deel door de kwaliteit van de musici. Velen van hen zijn er vanaf het begin al bij. Wat hen kenmerkt is hun bereidheid om zich in dienst te stellen van het verhaal. De zangers hebben stuk voor stuk het zeldzame vermogen om solo te zingen maar ook te mengen in een ensemble. De instrumentalisten willen elk woord in de tekst verstaan, ondersteunen, illustreren en bevestigen. Ja, ze hebben solo’s te spelen, maar nooit alleen, altijd samen met een zanger, altijd in dienst van een tekst en een affect, een gevoel.
De vele publieksreacties hebben ons ontroerd de afgelopen jaren en de reacties in de pers hebben ons doen blozen. Wij prijzen ons gelukkig met de opdracht om elk jaar weer op zoek te gaan naar de meest oprechte manier om u het verhaal van de Matthäus Passion zo indringend mogelijk te vertellen. Het stemt ons dankbaar dat we elk jaar een groter publiek trekken omdat we daardoor met meer mensen onze liefde voor deze muziek kunnen delen. Komt u luisteren? Alleen of samen met iemand? Het lijdensverhaal is een bron van inspiratie voor gelovigen en niet-gelovigen. De muziek van Bach is een schitterend cadeau dat elk mensenleven kan verrijken.

Kom luisteren en verwonder u.