Crowdfunding voor OerMatthäus door Johannes & Friends

Mooi nieuws! Johannes gaat met een groep bevriende musici de oerversie van de Matthäus Passion uitvoeren. In Nederland kennen veel mensen de Matthäus Passion, en we kennen allemaal dezelfde, prachtige, “tweekorige” versie. Muziekwetenschappers vermoedden al een tijdje dat er een veel vroegere versie heeft bestaan: de “Oer-Matthaus”… alleen is daarvan geen handschrift van Bach bewaard gebleven.
Maar zie daar… de Nederlandse musicoloog Rens Bijma die veel onderzoek naar Bach doet, heeft een reconstructie gemaakt van de oerversie.
Deze “enkelkorige” Oerversie biedt een unieke kijk op wat de kern van de Matthäus is én leent zich heel goed voor deze tijd omdat deze met een veel kleinere bezetting kan worden gespeeld. Deze versie is nog nooit uitgevoerd door een professioneel gezelschap en dat is wat Johannes & Friends nu voor het eerst wil doen.
Om deze OerMatthäus mogelijk te maken is nu een crowdfunding gestart. Er is € 15.000 nodig voor de – niet riante – vergoeding voor de 25 instrumentalisten en zangers (allemaal m/v). De publieke omroep maakt een audio-opname. Wie doneert aan de crowdfunding, krijgt in elk geval een leuke tegenprestatie. Alle informatie staat hier: https://www.voordekunst.nl/projecten/11844-de-oer-versie-van-de-matthaus-passion.

Site Footer