Ludwig van Beethoven
Beethoven is een held. Een man van vlees en bloed. Een mensch. Met duizend doorhalingen, veranderingen verbeteringen werkte hij aan zijn muziek. De geest sterk het lichaam zwak. Zelfs de doofheid die hem onbarmhartig trof, bracht hem niet tot staan. De symfonie, de sonate, het strijkkwartet... hij vond ze opnieuw uit. Hij schreef de modernste muziek aller tijden.

En ik

Als door de bliksem getroffen was ik, toen ik als 14 jarige in het "Regionaal Jeugd Orkest Noord en Oost" voor het eerst de Eroica symfonie speelde. Tien jaar later nam ik samen met pianist en dirigent Julian Reynolds alle viool sonates op. De tien sonates werden vrienden voor het leven. Met het Narratio kwartet, werk ik sinds ons debuut in het Holland Festival Oude Muziek 2009, van achter naar voor door alle strijkkwartetten van Beethoven. Het stemt tot nederigheid en dankbaarheid.

Helden van dichtbij

Deze week werk ik met het Narratio kwartet en Ronald Brautigam aan onze Beethoven – Brahms concerten.
Het is alsof het gestolde beeld van onze helden Brahms en Beethoven tot leven komt in zulke weken.
In de eerste plaats natuurlijk door de muziek, die op ons gemoed werkt, die ons versteld doet staan en met dankbaarheid vervult.
Maar ook door brieven en ooggetuigenverslagen van tijdgenoten van de componisten.
Dat de strenge Beethoven stokdoof door de kamer ijsbeerde terwijl het Schupanzig kwartet repeteerde. Dat hij merkte dat het kwartet een ander tempo probeerde dan hij had voorgeschreven en dat hij ze daarmee feliciteerde en aanmoedigde om het zo te blijven doen.
Dat Brahms, die ons toch vanaf menig portret met indrukwekkende baard als  een soort priester van het Duitse cultuurgoed indringend aankijkt, een kwartet onderbrak en vroeg of een violist een thema iets minder getrouwd (” etwas unverheirateter”) zou willen spelen.
Wat is dat allemaal dichtbij.

De concerten zijn in Utrecht en Zeist op 1 & 2 februari.

Beethoven Egmont – Audio voorproefje

Voorproefje van de CD van de Nieuwe Philharmonie Utrecht! Deze live registratie van het concert in Vredenburg in 2010 is zeker de moeite waard om te beluisteren. De eerste recensies waren lovend en spraken van een energiek en vurig spelend orkest.

Ouvertüre Egmont in f-moll, Op.84
Symphonie nr 4 in B-dur, Op.60
Symphonie nr 7 in A-dur, Op. 92
Globe Records GLO 5246 (doos met 1 CD + tekstboekje)

Online te koop in o.a. de webshop van de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

Over de ongeknipte bogen bij Beethoven

Beethoven’s Allegretto

Over zwaar en licht in Beethoven’s Allegretto.